Site Rengi

Alüminyum Enjeksiyon Kalıp

22.07.2020
44.005

Alüminyum enjeksiyon kalıp hakkında detaylı bilgiler bulacağınız bu makale bilgilendirme amaçlı olarak hazırlanmıştır. Alüminyum endüstride en çok kullanılan malzeme olmasının yanında yer yüzünde en çok bulunan malzemelerden de birisidir. Bir çok avantajı bulunan bu malzemenin asıl kaynağı ise ‘Boksit’ kaynağıdır. Bu muhteşem malzeme hakkında daha detaylı bilgi için ‘Alüminyum Nedir?‘ makalemizi okuyabilirsiniz. Bu makalemizde ise karmaşık şekilli ürünlerin üretim yöntemi olan alüminyum enjeksiyon kalıp, fiyatları, imalatı, tasarımı ve malzemeleri konusunda detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

Alüminyum Enjeksiyon Kalıp Nedir?

Alüminyum malzemesi üretildikten sonra farklı işlemlerden geçirilerek endüstride kullanılabilir hale gelmektedir. Endüstriyel ürünlerin imalatında farklı yöntemler bulunmaktadır. Talaşlı imalat, döküm, enjeksiyon kalıplama, dövme, sinterleme ve diğer bir çok imalat yöntemi vardır. Ürünlerin hangi yöntemle üretileceğine tasarımcılar karar vermektedir. Alüminyum malzemesinden üretim yapmak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bunlar; basınçlı ve basınçsız döküm olarak ikiye ayrılabilir. Basınçsız dökümde ise kokil döküm ve kum kalıba döküm olarak ikiye ayırmak mümkündür. Basınçlı döküm deyince aklımıza aslında enjeksiyon döküm gelmektedir.

Alüminyum Enjeksiyon Kalıp
Alüminyum Enjeksiyon Kalıp

Enjeksiyon döküm işleminde ürün için hazırlanmış daha çok çelik malzemeden üretilmiş kalıplar kullanılmaktadır. Bu şekilde ürünün kalıp boşluğu oluşturulmuş olur. Ergimiz metal enjeksiyon makinesine aktarılarak hidrolik sistemlerin gücü ile hızlı ve yüksek basınçta erimiş metal kalıp boşluğuna itilerek dolması sağlanır. Soğuma işlemi sonrası parça alınarak, son işlemler uygulanarak süreç tamamlanmış olur. Bu işlem için kullandığımız makine enjeksiyon makinesidir.

Alüminyum Kalıp Tasarım Kriterleri

Alüminyum parçaların üretilmesinde en etkili yöntemlerden birisi kalıplama tekniği ile üretimleridir. Burada bir çok yöntem bulunmaktadır. Klasik yöntem kum kalıp, kokil döküm ve enjeksiyon yani basınçlı dökümdür. Basınçlı dökümde de düşük basınçlı ve yüksek basınçlı döküm yöntemleri bulunmaktadır. Alüminyum kalıp tasarım kriterleri yani tasarım yaparken üretime yönelik bir çok kriter bulunmaktadır. Açılar, maçalar, mekanizmalar ve diğer yöntemler bunlardan bazılarıdır. Özellikle ters açılar ve maçaların yerleştirilmesi, uygun maça seçimi önemli konulardır.

Alüminyum Kalıp Döküm

Alüminyum malzemesinin bir çok üretimi yöntemi bulunmaktadır. Alüminyum kalıp döküm kum kalıba veya kokil kalıplara döküm yapılabilmektedir. Özellikle yüksek miktarda üretim hacmi istenmeyen durumlarda enjeksiyon yerine tercih edilmektedir. Tercih edilen Alüminyum kalıp döküm yönteminde ürünün ilk olarak modeli hazırlanır, kalıp işlemi yapılır sonrasında da erimiş malzeme kalıba dökülür. Yerçekimi etkisi ile kalıba yayılan malzeme kalıp şeklini alıp soğuduktan sonra kalıptan çıkartılarak son işlemler yapılmak üzere diğer üretim hatlarına gönderilir.

Alüminyum Enjeksiyon Döküm Teknolojisi

Alüminyum enjeksiyon döküm teknolojisi ile artık ürünlerin tıpkı plastik enjeksiyon gibi yüksek miktarlarda üretimleri mümkün. Eritilmiş alüminyum malzeme belirli bir basınç altında kalıp boşluğuna itilerek tam olarak dolması sağlanır. Soğutma işlemi sonrası ise parça alınır. Burada yükleme ve boşaltma işlemi için de robotlar kullanılabilmektedir. Yine kalıp spreyleme işlemi için de kalıp yağlama cihazı kullanılabilmektedir. Ürünlerinizin alüminyum enjeksiyon döküm teknolojisi ile ürettirerek seri üretim avantajlarından yararlanabilirsiniz.

Alüminyum Enjeksiyon Kalıp Fiyatları

Kalıpçılık tarihi bir meslektir. Teknolojinin gelişmesinde, yeni nesil ürünlerin gelişmesinde önemli bir etkendir. Ürün geliştirme sürecinde tasarlanan ürünün üretilebilirliği üretim hattınızın ve yeteneklerinizin gelişmişliğine bağlıdır. Kalıp üretimi konusunda fiyatlandırma yapılırken ürün boyutları, karmaşıklığı ve beklenen kalıp ömrü dikkate alınır. Alüminyum enjeksiyon kalıp fiyatları bu parametrelere göre değişen ve fiyatlandırılan bir çalışmadır.

Enjeksiyon Kalıp Tasarımı

Her işte olduğu gibi kalıp tasarımında da tecrübe gerekmektedir. Gerek malzeme bilgisi ve gerekse imalat bilgisinin yanında ayrıca tasarım yeteneğide öne çıkmaktadır. Ürünün eşit özellikte, özellikle eşit mekanik özelliklerde, boşluksuz ve nihai geometriye uygun üretilmesi için bu alanda uzman ekiplerle çalışmak gerekir. Aksi halde tasarım sonrası sürekli revizyonlarla hem iş süresi hemde kalıp üretim maliyeti artmaktadır.

Hangi kalıp malzemesinin kullanılacağı, maça sistemleri, soğutma sistemleri, ürünün ayrım hattı gibi bir çok soruya profesyonel çözüm bulacak olan kalıp tasarımcısı, ürünün yüksek kalitede, özellikle eşit özelliklerde üretilmesi konusunda etkin rol almaktadır.

Alüminyum enjeksiyon kalıp tasarımı konusunda bir çok CAD yazılımları, yani bilgisayar destekli tasarım yazılımları, bulunmaktadır. Özellikle bu yazılımların içerisinde özelleştirilmiş kalıp tasarım araçlarıda bulunmaktadır. Ayrıca tasarım işlemi sonrası simülasyon yazılımları ile de ürünlerin akış analizleri yapılabilmektedir. Analizler konusunda bilgi almak için ‘Analiz Ansys‘ web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yani kalıp daha üretilmeden bilgisayar ortamında tasarımı ve simülasyonu yapılarak doğrudan nihai kalıba gidilebilmektedir. Tecrübe ile bu araçlar birleştirildiği zaman mükemmel sonuçlar almak mümkündür.

Alüminyum Enjeksiyon Kalıp İmalatı

Kalıp imalatı yüksek hassasiyette CNC tezgahları gerektirmektedir. CNC tezgahları, yani bilgisayar kontrollü takım tezgahları, üretimde büyük rol almaktadır. Talaşlı imalat tekniği için geliştirilmiş olan bu tezgahlar ile karmaşık geometrili kalıpların işlenmesi mümkün olmaktadır. Daha çok bu işlem için freze tezgahları kullanılmaktadır. Dik işleme olarakda bilinen bu tezgahlar 3 eksen, 4 eksen ve 5 eksen olduğu gibi farklı eksenlerde tezgah üretimide mümkündür. Alüminyum enjeksiyon kalıp imalatı uzmanlık gerektiren, ileri üretim teknolojisi bilgisi gerektiren multi disiplin bir işlemdir.

Alüminyum Kalıp İmalatı

Yüksek Teknoloji Ekipman ve Cihaz Üretimi

HTE Endüstriyel Kontrol olarak, alüminyum sektörüne yönelik olarak yüksek teknoloji cihaz, ekipman, robot ve kontrol cihazları üretimi yapmaktayız. Cihazlarımız gaz alma cihazı, vakum test cihazı, jet cooling (maça soğutma) cihazı, parça alma robotu, kalıp yağlama robotu ve diğer ürünleri üretmekteyiz. Detaylı bilgi için ‘ürünler‘ başlığındaki makalelerimizi okuyabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları (1)